wtorek, 24 stycznia 2017

Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym

Małe, podzielne, z orzechowym środkiem muffinki z kremem budyniowym. Udekorowane małymi ozdobami zachęcą nie tylko dzieci.




9 szt:
Muffinki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 jajko
¼ szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
9 łyżeczek masy orzechowej

Krem:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy (40 g)
80 g masła

Ozdoby do dekoracji





Muffinki:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy olej oraz mleko i wbijamy jajko - mieszamy. Do mokrych produktów dosypujemy te sypkie i miksujemy na gładkie ciasto. Do formy wyłożonej papierowymi papilotkami nalewamy po jednej łyżce ciasta. Do każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy.

Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Garnek przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Masło ucieramy na puch i kolejno dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na gładki krem. Dekorujemy muf finki.




2 komentarze:

  1. Pięknie ci te babeczki wyszły :) Mam pytanie - skąd masz te piękne ozdóbki na babeczki i czy są one jadalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)Tak te ozdoby są jadalne. Były do kupienia w Lidlu :-)

      Usuń