sobota, 7 stycznia 2017

Śledzie z rodzynkami królewskimi

Te śledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają.




4 płaty śledzi marynowanych
2 cebule
Garść rodzynek królewskich
5 łyżek keczupu
1 szklanka wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Olej do smażenia


Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.



1 komentarz: