środa, 29 marca 2017

Szarlotka z pomarańczą i kokosem

 Prosta w wykonaniu domowa szarlotka. Ciepła upieczoną możemy podać z ulubionymi lodami. Dodatek kokosu i pomarańczy wzbogaca jej smak.




Forma 20x32 cm
Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny

Mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru
2 pomarańcze
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych


Jabłka obieramy, wycinany gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Powinno być go około pół szklanki. Do garnka wlewamy sok oraz ekstrakt waniliowy, przekładamy jabłka. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Często mieszamy aby jabłka się nie przypaliły. Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy aż dokładnie się rozpuści. Odstawiamy na chwilę aby mus przestygł. Wsypujemy surową kaszę manną, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Na wolnych obrotach miksera całość miksujemy. Ciasto musi wyglądać jak kruszonka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy 3/4 ciasta, ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Na podpieczony spód delikatnie wykładamy mus jabłkowy. Na wierzch wysypujemy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze przez 40 minut.





3 komentarze: