niedziela, 14 maja 2017

Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie z bukietem warzyw i makaronem

Zdrowy i kolorowy obiad do przygotowania w kilka chwil. Kurczak ma wyrazisty posmak pietruszki, lubczyku i cytryny.




500 g fileta z piersi kurczaka
Liść lubczyku
Natka pietruszki (suszona)
2 łyżki soku z cytryny
1 żółta papryka
10 pomidorków koktajlowych
½ pęczka natki pietruszki
300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka)
1 szklanka bulionu drobiowego
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
250 g makaronu świderki (fusilli)




Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki (suszoną). Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, przekrojone na pół pomidorki i posiekana natkę pietruszki. Dodajemy bukiet warzyw. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym do miękkości makaronem.





2 komentarze: