poniedziałek, 29 maja 2017

Panna cotta z herbacianą galaretką

Smaczny włoski deser z herbacianą galaretką o smaku porzeczek .  Polecam na letni deser do popołudniowej kawy.




1 łyżka cukru
1 łyżka żelatyny
330 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru
50 ml mleka
1,5 łyżki żelatyny
Ulubione owoce

Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy do małych przezroczystych kubeczków  lub kieliszków (do połowy wysokości). Małe szklane kubeczki ustawiałam pod skosem w foremkach na muf finki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem oraz białą czekoladą. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy ulubionymi owocami.





1 komentarz: