środa, 5 lipca 2017

Kotlety drobiowe w serowej panierce

Banalnie prosty przepis na domowe kotlety w serowej panierce. Idealnie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i startym ogórkiem.




2 filety z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
300 g żółtego sera Gouda
6 jajek
2 szklanki bułki tartej
Olej do smażenia

Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na bardzo drobnych oczkach. Przygotowujemy trzy miski i w każdej umieszczamy kolejno - starty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka (doprawione solą i pieprzem). Filety z kurczaka panierujemy w jajku, następnie w serze. Mięso dociskamy do sera aby przylepiło się go  najwięcej. Następnie ponownie panierujemy w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem.



1 komentarz:

  1. Fajne kotleciki, spróbuję dzisiaj na obiad tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń