piątek, 22 września 2017

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym

Pyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje!

Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy MY GIFT DNA. Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite perełki na prezenty. Produkty charakteryzują się niesamowitą dbałością o szczegóły jak i jakością. Patera w całości wykonana jest z odpornego szkła, z cudnym grawerem. Posłuży nie tylko do tortów, ale również do owoców czy babeczek. 
Taką paterę możecie podarować osobie kochającej wypieki - grawer będzie dodatkowym personalizowanym atutem!Koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu (KLIK)

W sklepie znajdziecie również rzeczy idealne do dekoracji dziecięcych pokoi. Jakiś czas temu zmienialiśmy delikatnie wystrój pokoju Nadii i obrazek, który otrzymałam idealnie wkomponował się w kolory (zdjęcie na dole postu). Będzie znakomitą pamiątką, gdy nasza Księżniczka już podrośnie.





Tortownica o średnicy: 20 cm

Warstwa ciasteczkowa:
460 g ciastek czekoladowych hit (1 opakowanie)
70 g margaryny lub masła

Warstwa serowa:
600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
¼ szklanki gorącej wody

Mus malinowo porzeczkowy:
100 g czarnej porzeczki
150 g malin
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki gorącej wody







Warstwa ciasteczkowa:
Ciastka blendujemy na dość gładki pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem lub margaryną. Ciasteczka dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy spód tortownicy wyłożony wcześniej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do serków i ponownie miksujemy. Masę serową wylewamy na spód. Następnie delikatnie wykładamy pozostałe ciastka, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.

Mus malinowo porzeczkowy:
Do garnka wkładamy owoce. Zasypujemy je cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, Az zaczną się rozpadać i puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Owoce przecieramy przez gęste sitko.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Przestudzony wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylewamy go na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce.





________________________________________________________________________







3 komentarze:

  1. iśćie królewskie :) i tak letnio wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  2. Porzeczek o tej porze roku już się nie dostanie. Domyślam się, że można użyć mrożone owoce.

    OdpowiedzUsuń