sobota, 2 marca 2019

Kruche babeczki z kajmakowym środkiem

Przepis i przygotowanie tych mini słodkości jest banalnie prosty. Nie wiem dlaczego ale za każdym razem jak przygotowuję babeczki znikają błyskawicznie. Tym razem postawiłam na prostotę I szybkość w przygotowaniu kremu. Wypełnienie babeczek możemy modyfikować na różne sposoby, tworzyć różne smaki i kremy.





Babeczki (16 szt):
1 ¾ szklanki mąki pszennej 
150 g masła lub margaryny maślanej
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru (z czubkiem)
16 g cukru waniliowego

Krem:
400 g masy kajmakowej
1 szklanka śmietany 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica  7 cm). Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku przez około 8 minut. Babeczki mogą być gotowe wcześniej, wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Na dnie każdej babeczki rozkładamy równomiernie masę kajmakową.  Gotową masą śmietanową dekorujemy wierzch babeczek. Ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego. Babeczki chłodzimy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz