sobota, 15 czerwca 2019

Pieczona w keczupie karkówka z żurawiną

Już nie pamiętam kiedy robiłam karkówkę. W naszej kuchni dominuje drób i chuda wieprzowina. Jednakże ta karkówka to istne mistrzostwo. Banalnie proste składniki a smak rewelacyjny! Keczup nadaje ostrzejszego smaku, który łagodzi suszona żurawina. Dodatkowo rozpływająca się w ustach cebula! Podana z kluskami śląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam!




1 kg karkówki
Mąka do obtoczenia
200 g pieczarek
5 dużych cebuli
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
0,5 szklanki suszonej żurawiny
Przyprawy do mięsa:
Przyprawa do mięsa
Czosnek granulowany
Natka pietruszki (suszona)
Suszony liść lubczyku
Sól
Pieprz
Zalewa:
600 ml wody
400 g łagodnego keczupu
2 łyżki keczupu pikantnego
2 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
2 łyżki świeżej natki pietruszki

Karkówkę kroimy na 2 cm plastry. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy przyprawą uniwersalną. Pieczarki kroimy w plasterki.
Cebulę przesmażamy kilka minut na patelni (tak aby zmiękła). Każdy kawałek karkówki obtaczamy w mące, smażymy dosłownie po 1 minucie z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę karkówki, cebuli, pieczarek i żurawiny. Tak samo układamy kolejną warstwę. W misce dokładnie mieszamy ze sobą wodę z keczupem, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Zalewą zalewamy mięso. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 2 godziny. Mięso musi być miękkie.  Podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz