niedziela, 9 czerwca 2019

Tort słonecznikowy z kajmakiem

Dla wszystkich fanów słodkości polecam ten słonecznikowy tort. Chrupkość słonecznika przełamują smak śmietanki z kajmakiem. Czekoladowy biszkopt jest dopełnieniem całości. Znakomicie smakuje delikatnie zmrożony!



Biszkopt:
125 g margaryny
60 g gorzkiej czekolady 85%
2 łyżki kakao
2 jajka
0,5 szklanki białego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki gęstej śmietany 18%

Chrupiący słonecznik:
200 g łuskanego słonecznika
70 g margaryny lub masła
3 łyżki mleka
5 łyżek cukru
Krem śmietanowo kajmakowy:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
400 g masy kajmakowej
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki masy kajmakowej
Dodatkowo:
2 łyżki masy kajmakowej
40 g gorzkiej czekolady



Biszkopt:
W garnuszku rozpuszczamy margarynę oraz gorzką czekoladę. Gdy całość się połączy wsypujemy kakao, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Suche produkty przesiewamy przez sitko – mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W misce ubijamy na puszystą masę jajka z dodatkiem cukru.  Wlewamy masę czekoladową oraz partiami wsypujemy suche produkty. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy gęstą śmietanę. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24cm. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 2 blaty.
Chrupiący słonecznik:
W garnku podgrzewamy margarynę łuskany słonecznik i cukier. Cały czas mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gdy składniki się połączą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch wygładzamy na gładko. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki.
Krem kajmakowo śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Złożenia ciasta:
Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy 1/3 kremu, drugi biszkopt, kolejną część kremu, resztę słonecznika i ostatnią warstwę kremu. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz