,,Kiedy gotuję wszystko oddaje w ręce umysłu, kuchnia fantazji pełna jest smaków i zapachów przyprawiających o dreszcze. Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis na niebo w gębie". Zapraszam serdecznie do mojej prostej ale smacznej kuchni... Sądzę, że każdy znajdzie coś dla siebie...
niedziela, 18 kwietnia 2021
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym
niedziela, 10 stycznia 2021
Filet z kurczaka w panierce z ciecierzycy
sobota, 9 stycznia 2021
Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i serem
niedziela, 6 grudnia 2020
Śledzie marynowane w oleju z kolorowym pieprzem
niedziela, 18 października 2020
Porosołowe kotleciki
W niedzielę obowiązkowy rosołek. Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne!
2-3
marchewki (ugotowane z rosołu)
1
pietruszka (ugotowana z rosołu)
1
ząbek czosnku
1
cebula
½
pęczka świeżego koperku
2
jajka
4
łyżki buki tartej + do obtoczenia
Sól
Pieprz
0,5
łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (przyprawa)
0,5
łyżeczki suszonego lubczyku
Skrzydełka
obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy na
mniejsze kawałki. Koperek oraz cebulę siekamy. Dokładamy czosnek. Całość miksujemy
blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być
taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz
wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką.
Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju.