niedziela, 18 kwietnia 2021

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

To moje drugie podejście do młodej kapusty. Kilka lat temu gdy miałam jeszcze dwie lewe ręce do gotowania próbowałam ją zrobić. Nie wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu. 





1 główka młodej kapusty (500-700g)
150 g wędzonego surowego boczku
1 pęczek świeżego koperku
¾ szklanki wody
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła
1 cebula

Kapustę dzielimy na 4 części. Każdą z części szatkujemy na piórka. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz wsypujemy posiekany koperek. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny. Boczek kroimy w kosteczkę. Przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy masło oraz mąkę pszenną.  Ciągle mieszamy aby nam się zasmażka nie spaliła. Gdy masło zupełnie się połączy z mąką całość przekładamy do kapusty. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 









Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

Uwielbiam sałatki makaronowe! Ta zapewne znana jest wszystkim, jednakże seler konserwowy troszkę zmienił jej smak. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie. Polecam na domową imprezę lub w pudełko do pracy.




2 szklanki makaronu jajecznego świderki
150 g żółtego sera edamskiego
300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
½ pęczka świeżego szczypiorku
100 g wiórek selera konserwowego
7 plastrów ananasa z syropu
1 puszka słodkiej kukurydzy
1 średniej wielkości por (biała część)
3-4 łyżki majonezu
Sól
Pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Kukurydzę, seler konserwowy oraz ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa, żółty ser edamski oraz wędzony filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Por kroimy w piórka. Szczypiorek bardzo drobno siekamy.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy oraz majonez. Ponownie mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły. 





niedziela, 10 stycznia 2021

Filet z kurczaka w panierce z ciecierzycy

Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Mąka z ciecierzycy jest bardzo zdrowym odpowiednikiem mąki pszennej. Ciasto ma konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki.  Polecam z sosem czosnkowym i dodatkiem gotowanych warzyw.



1 podwójny filet z kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa do mięsa
Czosnek granulowany
5 jajek
4,5 łyżki mąki z ciecierzycy

Filet z kurczaka kroimy na małe fileciki, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Jajka dokładnie mieszamy z mąką z ciecierzycy. Ciasto jest dość gęste. Każdy filecik obtaczamy dokładnie w panierce. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. 






sobota, 9 stycznia 2021

Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami

Uwielbiamy polskie tradycyjne dania. Zrazy znają doskonale wszyscy. Jednakże każdy robi na swój sposób. Tym razem postanowiłam wzbogacić ich smak dodatkiem leśnych suszonych grzybów. Dodałam je zarówno do środka mięsa jak i do sosu. Najlepszy tradycyjny obiad z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ugotowanych ziemniaków. 



1 kg karkówki
Sól
Pieprz
Przyprawa do mięsa
10 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
¾ szklanki suszonych leśnych grzybów
2 ogórki kiszone
Musztarda sarepska
750 ml wody
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 liść laurowy
4-5 ziaren ziela angielskiego
Olej do obsmażenia
Sos:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18% (gęstej)

Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut aby zmiękły. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kiszone w plasterki. Karkówkę kroimy na plastry około 2 cm. Każdy rozbijamy tłuczkiem dość cienko. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa. Każdy plaster smarujemy musztardą. Następnie układamy plaster boczku, kilka plasterków ogórka kiszonego, piórka cebuli oraz kilka odsączonych grzybków. Całość zwijamy w ciasną roladkę, zabezpieczamy wykałaczką aby się nie rozwinęła. Mięso obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do szerszego garnka. Wkładamy pozostałe odsączone grzyby oraz wsypujemy suszony lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Na patelnię po smażeniu roladek wkładamy resztę pozostałej cebuli, przesmażamy. Wlewamy wodę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do mięsa.  Całość dusimy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy zrazy z sosu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i śmietaną. Przelewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia sosu. Gotowym sosem ponownie zalewamy mięso. Smacznego!









Sałatka makaronowa z tuńczykiem i serem

Pyszna w smaku i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka makaronowa z dodatkiem tuńczyka. Polecam na domowe imprezy  jak i zwyczajne dni. Składniki  możemy dowolnie modyfikować i zmieniać.




1 szklanka makaronu świderki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 niewielki por
1 puszka słodkiej kukurydzy
4 ugotowane jajka
1 zielony ogórek
150 g żółtego sera edamskiego
Sól
Pieprz
4-5 łyżek majonezu

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy.  Por (białą część) kroimy w półplasterki, obranego ogórka w kosteczkę. Jajka oraz ser żółty również kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. 







niedziela, 6 grudnia 2020

Śledzie marynowane w oleju z kolorowym pieprzem

Błyskawiczna w przygotowaniu świąteczna przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch.



4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego
¾ szklanki wody
2 cebule
1/3 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego

Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w paski. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia.






niedziela, 18 października 2020

Porosołowe kotleciki

W niedzielę obowiązkowy rosołek. Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne!





6-7 ugotowanych skrzydełek

2-3 marchewki (ugotowane z rosołu)

1 pietruszka (ugotowana z rosołu)

1 ząbek czosnku

1 cebula

½ pęczka świeżego koperku

2 jajka

4 łyżki buki tartej + do obtoczenia

Sól

Pieprz

0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (przyprawa)

0,5 łyżeczki suszonego lubczyku

 

Skrzydełka obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy na mniejsze kawałki. Koperek oraz cebulę siekamy. Dokładamy czosnek. Całość miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 








niedziela, 11 października 2020

Ciasto rurociąg bez pieczenia

Po dłuższej ciszy na blogu w końcu odzyskałam chęci do tworzenia. Czekał ktoś za nowymi przepisami?
Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto – wystarczy zaledwie 20 minut.  Zaledwie śmietanka, mascarpone, herbatniki i rurki stworzyły pyszne ciasto. Całość oblana gorzką czekoladą. 





Foremka 20x20 cm:
300 g  kakaowych herbatników (około 30 sztuk)
500 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
2 fixy do śmietany
1 opakowanie rurek z kremem orzechowym (280g)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%
Wiórki kokosowe do posypania


Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dokładamy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego kremu. Foremkę w całości wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nich rozsmarowujemy połowę przygotowanego kremu. Następnie układamy dość ciasno rurki, resztę kremu i ostatnią warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Gdy całkowicie się rozpuści wlewamy śmietankę 30%, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę przelewamy na ciasto. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc wtedy rurki i herbatniki zmiękną. 








poniedziałek, 8 czerwca 2020

Blok czekoladowy z piankami i płatkami

Uwielbiamy blok czekoladowy z mlekiem w proszku. Tym razem nie miałyśmy herbatników, ale znakomicie sprawdziły się czekoladowe płatki śniadaniowe. Dodatkiem były mięciutkie pianki i czekoladowe kuleczki. 





1/3 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
125 g masła lub margaryny
Dodatki: 0,5 szklanki czekoladowych kuleczek, 1 szklanki płatków śniadaniowych (czekoladowe poduszeczki z nadzieniem), 0,5 szklanki pianek

W garnku zagotowujemy mleko, pokrojone masło, kakao i cukier.  Wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Dodajemy czekoladowe kuleczki i płatki czekoladowe, mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby masa przestygła. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pianki. Na piankach rozkładamy przygotowaną masę. Blok czekoladowy chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).