wtorek, 21 września 2021

Torcik Malinowa Chmurka

Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie. 



Tortownica 24 cm:
Kruchy spód:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g masła
Warstwa malinowa:
3 galaretki malinowe
400-500 g malin (mogą być mrożone)
3 szklanki wrzątku
Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
2 fixy do śmietany
2 łyżki cukru pudru
Warstwa bezowa:
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 garść płatków migdałowych

Spód:
Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy ze sobą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzonym ciastem wygniatamy spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Tortownica o wymiarach 24 cm. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Ciasto musi być zarumienione. Po upieczeniu studzimy. 
Warstwa z malinami:
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku. Dokładamy maliny. Do warstwy malinowej użyłam mrożonych malin, w ten sposób galaretka szybciej mi stężała. Tężejącą galaretkę wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Tortownicę odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
Warstwa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dokładamy serek mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na galaretkę, wyrównujemy, ponownie chłodzimy w lodówce. 
Warstwa bezowa:
Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier (łyżka po łyżce aż do wyczerpania). Pod koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Piana musi być lśniąca i sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o wymiarze tortownicy (24 cm). W środek rozkładamy i wyrównujemy pianę. Nie dojeżdżamy do samych krawędzi, ponieważ beza nam jeszcze urośnie. Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy w nagrzanym do 140*C piekarniku przez około godzinę. Wystudzoną bezę wykładamy na krem śmietankowy. Ciasto zostawiamy na około 2-3 godziny w lodówce. Kroimy i podajemy.










poniedziałek, 6 września 2021

Wspomnienia z wakacji z plakatami Poster Store

Klimat morza w znakomity sposób zagościł w naszym domu. Od pewnego czasu zastanawiałam się w jaki sposób zaaranżować ścianę w sypialni. Na jednej stronie mamy piękną fototapetę z widokiem morza i zachodem słońca, na drugiej brakowało mi dodatków. Z pomocą przyszła firma Poster Store. Firmę i ich plakaty znam z Instagrama. Podziwiałam piękne aranżacje z wykorzystaniem tych pięknych grafik. Wybór z tak ogromu pięknych obrazów okazał się nie lada wyzwaniem. Podczas wyboru zdecydowanie szukałam akcentów morskich. Inspirowałam się galeriami w zakładce Inspiracje. Chciałabym Wam pokazać w jak prosty sposób można odmienić ścianę wykorzystując obrazy.



Poster Store jest szwedzką firma, która produkuje piękne plakaty w skandynawskim stylu. Obrazy charakteryzują się niską ceną jak i  jakością wykonania. Na stronie sklepu znajdziecie inspirację do zaprojektowania własnej galerii obrazów. Ogromny wybór sprawia, że każdy odnajdzie w nim swój styl. Wiadomo o gustach się nie dyskutują, ponieważ one są różne ale tu odnajdzie się dosłownie każdy. Co wtorek firma prezentuje nową kolekcję plakatów pod zmieniającym się tematem. Istotnym i ważnym elementem jest to, iż plakaty drukowane są na wysokiej jakości ekologicznym papierze. 



Firma pokazuje również, że istotne dla nich jest środowisko. Papier używany do produkcji plakatów posiada certyfikaty FSC (pochodzenie drewna tylko z lasów certyfikowanych) oraz Nordic Swan Ecolabel (zrównoważona konsumpcja i produkcja). Idealnym rozwiązaniem jest wybór plakatów razem z ramkami. Ramki dostępne są w kilku rozmiarach jak i kolorach (czarny, złoty, miedziany. srebrny, biały). Wykonane są w drewna dębowego i możemy je powiesić zarówno w pionie i poziomie. Dodatkowo ramki A4 i A5 mają nóżkę, dzięki której obrazy mogą stać ustawione np. na komodzie. 







Plakaty, które wybrałam to: Ziarna Piasku, Zbieranie Muszelek, Most na plażę. Dobrałam do nich złote ramki o wymiarach 30*40 cm. Dodatkowo wybrałam również kilka plakatów do kuchni: Plakat Lattes (30*40 cm), Together i Bon Apetitt (13*18 cm). Tu postawiłam na kolor czarny. Fajną sprawą jest zakup większej ilości plakatów. Pozwala to na zmiany aranżacji w dowolnej chwili. Dodatkowym atutem jest szybkość wysyłki i znakomity kontakt. 












Jeżeli macie ochotę stworzyć w swoim domu namiastkę pięknych wspomnień i obrazów, które kojarzą się Wam z czymś pozytywnym to koniecznie zajrzyjcie do sklepu Poster Store.  

Razem z Firmą przygotowaliśmy dla Was kod na 45% zniżki na wszystkie plakaty (z wyłączeniem plakatów z kolekcji Selection i ramek).
Kod jest ważny o 6 do 10 września do północy.
KOD: kucharzenie45
Korzystajcie i twórzcie swoje piękne wspomnienia i galerie. 


niedziela, 22 sierpnia 2021

Sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką malinową

Ten sernik jest tak banalnie prosty a obłędny w smaku. Robi się go błyskawicznie. Do galaretki możemy użyć sezonowych owoców lub całkowicie zmienić jej smak. Dla mnie typowo letnie ciasto. 





Tortownica 24 cm:
Spód:
250 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych
130 g masła
Masa sernikowa:
1 kg twarogu z wiaderka
6 łyżek cukru pudru
150 g białej czekolady
250 g śmietany 30%
100 ml ciepłej wody
4 łyżki żelatyny
Wierzch:
500 ml wrzątku
2 galaretki malinowe

Herbatniki miksujemy w rozdrabniaczu lub rozbijamy tłuczkiem na drobny pył. Mieszamy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (wcześniej wysmarowane masłem). Zmielone herbatniki wysypujemy na spód i równomiernie dociskamy. Tortownicę wstawiamy na 15 minut do lodówki. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do misy miksera przekładamy twaróg. Miksujemy go przez kilka minut z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Masę serową łączymy z czekoladą i śmietanką. Składniki dodajemy na przemiennie, delikatnie mieszając. Na samym końcu wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy (możemy zmiksować bardzo krótko mikserem). Gotową masę przelewamy na herbatnikowy spód. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
Na wierzch naszego sernika przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w wrzątku. Przelewamy na sernik gdy jest wystudzona i lekko ścięta. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.











niedziela, 25 lipca 2021

Domowe lody bananowe ze solonymi orzeszkami ziemnymi ze sklepem Bee.pl w tle

Dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na domowe lody. Chciałabym Wam też pokazać świetny sklep Bee.pl . Ale zacznijmy od przepisu. 

Dosłownie z kilku składników można wyczarować domowe lody. W smaku są rewelacyjne, czuć prawdziwą śmietankę i owoce. Słodki smak przeplata się ze słonymi orzeszkami. Polecam taki domowy sposób na upalne dni! 




550 ml śmietany 36%

4 jajka

2 banany

220 g drobnego cukru

0,5 szklanki solonych orzeszków ziemnych

Banany blendujemy na gładki mus. Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej ubijamy śmietanę 36% na sztywno.  W drugiej miksujemy żółtka jajek z połową cukru na puszystą jasnożółtą masę. W ostatniej ubijamy na sztywno białka z resztą cukru. Do śmietanki wlewamy mus bananowy i masę z żółtek. Delikatnie łączymy. Na końcu partiami przekładamy białka i ponownie delikatnie mieszamy. Gdy składniki dokładnie się połączą całość wlewamy do wysokiego pojemnika (może być po lodach). Wygładzamy wierzch i posypujemy rozdrobionymi orzeszkami ziemnymi. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.







 __________________________________________________________

SKLEP BEE.PL


Ze sklepem Bee.pl miałam przyjemność współpracować jakiś czas temu. Przeszli ogromny rozwój od tamtego czasu. Ja jestem zachwycona.To, co przykuwa uwagę są naturalne kosmetyki . I takie też znalazły się w moim zamówieniu. Przetestowałam już większość i powiem Wam, że jestem zachwycona :
1. kremem pod oczy - połączenie algi złotej oraz algi kawiorowej i olejku makadamia odżywia skórę i przede wszystkim wygładza. 
2. regenerującym olejkiem - olejek powstał we współpracy firmy Bee.pl z MOKOSH. Otwierając buteleczkę przenosimy się do malinowego sadu. Uwielbiam ten zapach. Olejek pozostawia skórę bardzo nawilżoną, odżywioną, szybko się wchłania i nie zostawia tłustych plam. 
3. pastą do zębów - pasta bez fluoru pomagająca usunąć przebarwienia. Dzięki składnikowi Teavigo zęby chronione są przed tworzeniem się osadu, a po każdym myciu pasta pozostawia przyjemne poczucie gładkiej powierzchni szkliwa. 



Jednakże sklep w swojej ofercie ma znacznie więcej - zdrową żywność, suplementy diety, produkty dla dzieci, zabawki, książki, produkty do domu. W sklepie możemy ,,spacerować" wygodnie poprzez przechodzenie w kolejne posegregowane zakładki. Jest też możliwość ustawienie filtrów, czyli oznaczenia konkretnych kategorii, które nas interesują. Uważam, że oferta sklepu jest bardzo szeroka i można w nim znaleźć produkty, których nie znajdziemy stacjonarnie. 

Bardzo ciekawą zakładką jest zakładka WYPRZEDAŻE oraz OKAZJE MIESIĄCA. Bo kto nie lubi kupować po promocyjnych cenach? 

Zamówienie składamy w bardzo prosty sposób, dodając produkty do koszyka. W wygodny sposób możemy też dokonać płatności np. poprzez przelewy 24. Dostawa i sposób zapakowania jest na wysokim poziomie. Moją paczkę zamówiłam sobie wygodnie do Inpostu. 

Czy polecam sklep internetowy Bee.pl? Zdecydowanie! Dla mnie jest to zaoszczędzenie czasu, ponieważ zakupy mogę zrobić wygodnie z domu.  A produkty są świetnej jakości!




piątek, 4 czerwca 2021

Ptysie z kremem śmietankowym i białą czekoladą

Pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu mini deser. Ciasto parzone wyjdzie każdemu, podobnie z uformowaniem ptysi. Krem śmietankowy można zamienić na budyniowy a w sezonie letnim dołożyć świeżych owoców. Do kawy deser idealny!






Ptysie (15 szt):
130 g masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
Krem:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 fix do śmietany
Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%

W ganku zagotowujemy masło z wodą. Dosypujemy mąkę, energicznie cały czas mieszamy. Masa musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Po wystudzeniu miksujemy mikserem kolejno wbijając po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie. Możemy je też uformować za pomocą łyżki. Ptysie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut (funkcja góra- dół). Po upieczeniu studzimy.
Do misy miksera przelewamy śmietanę 36%. Ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu do śmietany. Dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach łączymy ze śmietaną. Kremem przekładamy przekrojone na pół ptysie. Krem możemy nakładać rękawem cukierniczym lub łyżką. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę, energicznie mieszamy aby połączyła się z czekoladą. Lekko przestudzoną polewą dekorujemy ptysie. 






niedziela, 18 kwietnia 2021

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

To moje drugie podejście do młodej kapusty. Kilka lat temu gdy miałam jeszcze dwie lewe ręce do gotowania próbowałam ją zrobić. Nie wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu. 





1 główka młodej kapusty (500-700g)
150 g wędzonego surowego boczku
1 pęczek świeżego koperku
¾ szklanki wody
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła
1 cebula

Kapustę dzielimy na 4 części. Każdą z części szatkujemy na piórka. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz wsypujemy posiekany koperek. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny. Boczek kroimy w kosteczkę. Przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy masło oraz mąkę pszenną.  Ciągle mieszamy aby nam się zasmażka nie spaliła. Gdy masło zupełnie się połączy z mąką całość przekładamy do kapusty. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 









Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

Uwielbiam sałatki makaronowe! Ta zapewne znana jest wszystkim, jednakże seler konserwowy troszkę zmienił jej smak. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie. Polecam na domową imprezę lub w pudełko do pracy.




2 szklanki makaronu jajecznego świderki
150 g żółtego sera edamskiego
300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
½ pęczka świeżego szczypiorku
100 g wiórek selera konserwowego
7 plastrów ananasa z syropu
1 puszka słodkiej kukurydzy
1 średniej wielkości por (biała część)
3-4 łyżki majonezu
Sól
Pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Kukurydzę, seler konserwowy oraz ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa, żółty ser edamski oraz wędzony filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Por kroimy w piórka. Szczypiorek bardzo drobno siekamy.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy oraz majonez. Ponownie mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły.