Kawa
najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i
puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki
smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny!
Spód:
250
g ciastek kakaowych Hit
70
g masła lub margaryny
Masa
serowa:
1
kg twarogu z wiaderka
4
jajka
100
g białej czekolady
0,5
szklanki cukru
2
łyżki mleka w proszku
2
łyżki mąki ziemniaczanej
0,5
szklanki śmietany 30%
0,5
szklanki wiórków kokosowych
1
szklanka jagód
Polewa:
100
g białej czekolady
¼
szklanki śmietany 30%
Spód:
Ciastka
Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło
rozpuszczamy w mikrofali lub na ogniu, ciepłe wlewamy do ciastek, mieszamy aby
ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy
o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem
do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Masa
serowa:
Piekarnik
nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy
do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę
ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą.
Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4
łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie
zważyła. Zahartowaną czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie
miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Na końcu wsypujemy umyte i osuszone jagody.
Mieszamy łyżką. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C
(bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej
wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z
piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze
30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
Po
wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy.
Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Wspaniały sernik dobrze że mi jeszcze borówki zostały to skorzystam z przepisu zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń