Placki ziemniaczane z jabłkiem
charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły
bardzo zgrany duet.
Obiad podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE
Na placki:
1 kg ziemniaków
1 jabłko
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
500 g wątróbki drobiowej
4 cebule
1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody
Sól
Pieprz
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na
tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy
do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakładamy
po dwie łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy
z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem.
Wątróbka:
Wątróbkę myjemy i kroimy na
mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę,
dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat
pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Podajemy z
plackami.
Dawno nie jadłam placków. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń