piątek, 4 września 2015

Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką

Placki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet.

Obiad podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE



Na placki:
1 kg ziemniaków
1 jabłko
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Dodatkowo:
500 g wątróbki drobiowej
4 cebule
1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody
Sól
Pieprz
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakładamy po dwie łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem.
Wątróbka:
Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Podajemy z plackami.



Warzywa psiankowate 2015

1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam placków. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń