Tym oto ciastem chciałabym powitać wszystkich, którzy zechcą uczestniczyć i śledzić życie mojego bloga...
Ciasto sprawdzi się na każdej
uroczystości. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany.
Smaku nadaje także alkohol.
Biszkopt:
4 jajka
35 g kakao
40 g mąki pszennej
135 g cukru
1 łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia: 3 łyżki z soku
cytryny, 3 łyżki wódki
Do posmarowania: 410 g dżemu
wiśniowego, 2 łyżki wódki
Masa kajmakowa:
510 g masy kajmakowej
250 g margaryny
4 łyżki wódki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
290 g bezów
Masa śmietanowa:
1 l śmietany kremówki 36%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki wódki
40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody
4 łyżeczki żelatyny
Kakao do posypania
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę
pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.
Gdy masa białkowa jest już sztywna
kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie
wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o
wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut.
Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym
sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką.
Masa kajmakowa:
Ważne jest aby masło i masa
kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce),
wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę
wykładamy na warstwę dżemu.
Masa śmietanowa:
Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny
i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w
kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu
uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić. Śmietanę (schłodzoną)
ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej
żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i
wyrównać na masie kajmakowej. Górę posypać kakao.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Zapowiada się pysznie :). Będę zaglądać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola
super, powodzenia Wiolu!
OdpowiedzUsuńDzięki Dziewczyny:-)
OdpowiedzUsuńAPETYCZNE ...NA PEWNO ZROBIĘ ..DZIĘKI ZA PRZEPIS!!!
OdpowiedzUsuńDenerwują mnie te gramy,można w szklankach?
OdpowiedzUsuńPrzepis extra.
Pyszne jest , polecam :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne wszystkim domownikom smakowalo😁Polecam😁
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne wszyscy chwalą .Dziękuję za przepis i polecam😁
OdpowiedzUsuń