Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej.
600 g karkówki
Przyprawa do karkówki
Przyprawa do mięsa
2 czerwone papryki
2 cebule
1 kostka rosołowa
3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
2 szklanki wody
0,5 szklanki łagodnego keczupu
Czosnek granulowany
Ostra papryka
Liść lubczyku
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody. Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.
ciekawe.dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńZrobiłam dzisiaj na obiad i smakowało całej rodzince.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę czytając takie komentarze :-)
UsuńA czy można to danie zrobić w naczyniu zaroodpornym?😉
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak:-) Temperatura około 190*C przez 1,5 godziny będzie w porządku. Gdy sos wyparuje podleje Pani wodą z keczupem.
UsuńŚwietny przepis :) zrobiłam na obiad, mąż był zachwycony :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy .Wypróbuję to się pochwalę .
OdpowiedzUsuńTo nie jest "ciekawy przepis" i "kiedyś to zrobię"...To rewelacja, która weszła do tradycji w naszym domu na wszelkie świąteczne i okolicznościowe obiady.Naprawdę zróbcie takie mięso...coś wspaniałego, nie jesteśmy typowymi mięsożercami ale taka karkóweczka powala !!!!! dziękuję za przepis !!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Kiedyś jadłam u znajomych karkówkę po cygańsku i była pyszna. Ale nie miałam przepisu na jej wykonanie. Nareszcie mogę sama przygotować to danie! Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSprawdzone zapisane w ulubionych.
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada , sprobuje zrobic ale czy tak smacznie bedzie wygladac, bo Twoje gotowanie to cudenko wykonawcze i zapewne smakowe.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz :-) Zapewniam Cię, że i Tobie wyjdzie znakomita :-)
Usuń