środa, 23 listopada 2016

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie

Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki.

Przugotowując ten wpis zapraszam Was na zaprzyjaźniony portal Kobiece Porady gdzie znajdziecie wiele ciekawych artykułów i przepisów kulinarnych.




600 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
300 g mrożonego szpinaku
1,5 łyżki masła
3 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku w plastrach
100 g żółtego sera

Sos:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
3 łyżki natki pietruszki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wylewamy na półmisek, układamy mięso w sosie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz