czwartek, 17 listopada 2016

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką

Bardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek. 




1 duża cebula
3 ząbki czosnku
5 plastrów chudej wędliny (szynki)
4 kostki mrożonego szpinaku
1 kg ziemniaków
100 g żółtego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Olej do smażenia


Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Szklimy ja na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki mrożonego szpinaku i drobno pokrojoną chudą wędlinę. Całość smażymy do momentu aż cebula będzie miękka.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki o wymiarach 12x23 cm. Możemy użyć mniejszej, wtedy babka będzie wyższa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz