wtorek, 22 listopada 2016

Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym

Szybka w przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad!




350 g makaronu penne
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 ogórki kiszone
300 g żółtego sera
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Oregano
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
Olej do smażenia
Masło

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera,  następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki. Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz