sobota, 3 grudnia 2016

Kurczak duszony w warzywnym sosie

Pyszny obiad z kurczaka i warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków.




5 kawałków udźca z kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
½ żółtej papryki
1 marchew
4 kostki mrożonego szpinaku
100 g serka topionego ze szczypiorkiem
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody


Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą uniwersalną i posiekanym czosnkiem. Dusimy na wolny ogniu około 60 minut. Pod koniec do sosu dodajemy małe kawałki serka topionego (pod wpływem ciepła większość się roztopi).



1 komentarz: