czwartek, 22 grudnia 2016

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Kruchy i delikatny kurczak pieczony w całości. Wino i miód to połączenie idealne. Kurczak jest delikatnie słodkawy  a w każdym kęsie czuć nuty wina!



1 duży kurczak (około 1,5 kg)
Przyprawa do mięsa
6 ząbków czosnku
Liść lubczyku
100 g pieczarek
0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
3 łyżki miodu


Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na cała noc. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa. Na wierch mięsa wylewamy miód, na dno podlewamy czerwone wino. Obok mięsa układamy przekrojone na połówki pieczarki. Rękaw szczelnie zamykamy. Kurczaka pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz