piątek, 20 stycznia 2017

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, szynką i brokułem

Kolorowa i smaczna zapiekanka przełożona warstwami stanowi pyszny obiad lub kolację. Kurczak, ryż i warzywa to połączenie idealne.





100 g ryżu
10 dag szynki konserwowej
Sól
Pieprz
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
100 g żółtego sera
6 plastrów serka topionego Gouda
½ główki brokułu


Ryż gotujemy na miękko w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z pokrojoną w kosteczkę szynką konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na dnie naczynia do zapiekania (18x26 cm). Na ryżu wykładamy plastry serka topionego. 






Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy również w kosteczkę, szklimy na patelni. Gdy zmięknie dokładamy kurczaka i przesmażamy do miękkości. 






Mięso układamy w naczyniu. Brokuł gotujemy do miękkości, odcedzamy. Większe różyczki kroimy na pół, układamy na usmażonym mięsie. Wierzch zapiekanki obsypujemy startym żółtym serem.Zapiekankę zapiekamy w 190 *C przez 20 minut.



4 komentarze:

  1. Takie zapiekanki mogłabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zapiekanka jest przepyszna proszę o więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń