środa, 15 lutego 2017

Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem i orzechami

Szybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser.





250 g półtłustego twarogu
1 jajko
2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru

Sos:
1 dojrzały banan
3 łyżki płynnego miodu
1/3 szklanki orzechów włoskich

Do blendera lub misy miksera wkładamy kawałki twarogu, wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz dosypujemy cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy na gładka masę o konsystencji śmietany. Na rozgrzanej patelni smażymy na rumiano z każdej strony małe placuszki. Nakładałam po dwie łyżki na jedną sztukę.
W garnku lub patelni przesmażamy pokrojonego w plastry banana. Wlewamy miód oraz dosypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty aby miód dokładnie pokrył banany i orzechy. Podajemy z placuszkami.







1 komentarz:

  1. Wszystko z bananem dobrze smakuje ;) Dzieki za pomysł na dzisiejszy deser :)

    OdpowiedzUsuń