niedziela, 19 marca 2017

Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem

Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste.




150 g margaryny
¾ szklanki cukru
1 ekstraktu waniliowego
4 małe jajka
Skórka z 2 pomarańczy
2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
100 g czekolady z orzechami





Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy. Margarynę ucieramy  na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą). Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy.  Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami. 

Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą.








2 komentarze:

  1. Podoba mi się takie połączenie smaków, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się skuszę? Hmmm.... idealne dla mnie bym powiedziała. Czasami mam ochotę na ciasto w pracy, a to jest w miarę zwarte i powinno przetrwać drogę. Mniam!

    OdpowiedzUsuń