czwartek, 16 marca 2017

Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym

Mięsna babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pieczarek. Zimna babka jest znakomitą wędliną na kanapki.
Bo kto powiedział, że babki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą swoim smakiem!




250 g mięsa wieprzowego z szynki
250 g mięsa wołowego
Pęczek natki pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
Słodka czerwona papryka
Sól
Pieprz świeżo mielony
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
Olej do smażenia





Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach ser. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut w 190*C.





Mój dzień z Hortex

2 komentarze: