niedziela, 5 marca 2017

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Podstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji!
Ostatnio bardzo polubiłam sport i trenuję 3-4 razy w tygodniu. Śmiało więc mogę sobie pozwolić na takie cudo. Najwidoczniej odkryłam kolejną moja pasję!
BO PASJA NADAJE ŻYCIU SMAK!




Biszkopt Brownie:

0,5 szklanki soku jabłkowo miętowego Hortex
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g czekolady mlecznej deserowej
200 g margaryny lub masła
1 1/4 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem śmietankowy:
330 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki pasty kawowej

Galaretka:
2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego Hortex
2 galaretki cytrynowe
10 cukierków z owocowym musem





Biszkopt Brownie:
Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C.  Do garnka wlewamy sok jabłkowo - miętowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki deserową czekoladę oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty.

Krem śmietankowy:
Śmietanę przelewamy do misy miksera i miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.

Złożenie ciasta:
W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem.

Galaretka jabłkowo miętowa:
Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz