wtorek, 7 marca 2017

Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem

Bardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację!





500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
½ puszki kukurydzy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
Sól
Pieprz
Suszona natka pietruszki
150 g makaronu spaghetti

400 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
200 g sera feta
100 g żółtego sera


Makaron spaghetti łamiemy na krótkie kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po kilku minutach dokładamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy z drugą warstwą. Gotową zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz