czwartek, 21 września 2017

Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem

Jesień jest znakomitym czasem na wykorzystanie bogactwa lasów. Leśne grzyby podane w niecodzienny sposób mogą stać się rewelacyjnym śniadaniem lub obiadem.




Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
¾ szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży

Farsz:
200 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
100 g sera feta
300 g leśnych grzybów
5 jajek
150 g żółtego sera
Natka pietruszki do posypania




Grzyby leśne dokładnie czyścimy i gotujemy w wodzie przez 30 minut. Podczas gotowania zbieramy szum i pod koniec solimy. Grzyby wylewamy na durszlak, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia. Następnie smażymy je na patelni przez kilka minut. Wlewamy rozmącone jajka, często mieszamy (tak jakbyśmy robili jajecznicę). Grzyby z jajkami doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i cukier. Następnie wlewamy olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 40 minut (ciasto podwoi swoją objętość).
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed podaniem obsypujemy świeżą natka pietruszki. Możemy podać również sos czosnkowy.




3 komentarze: