środa, 27 września 2017

Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym

Sycący i rozgrzewający gulasz z filetem z kurczaka oraz pieczarkami. Charakteru i smaku nadaje czosnek oraz pomidory z puszki. Gulasz znika w mgnieniu oka!




500 g filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1,5 łyżki mąki pszennej
2 cebule
250 g pieczarek
1 puszka krojonych pomidorów
2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
Czosnek granulowany
Olej do smażenia





Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju w głębokim garnku. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso. Przesmażamy do momentu, aż zmieni kolor. Pieczarki kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, wlewamy wodę oraz krojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 60 minut. Znaczna część wody powinna nam odparować. Na końcu dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. 


3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda,muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje. Chętnie wypróbuję, tylko proszę poradź mi, czym zastąpić pieczarki? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź oraz kolejne smaczne przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale przepysznie wygląda ten gulasz :P Nic tylko zajadać się takim :) Mąż ten na pewno się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń