poniedziałek, 25 września 2017

Kolorowy sos do makaronu z kurczakiem

Taki sos możemy przygotować dzień wcześniej, a kolejnego ugotować tylko makaron. Znakomity pomysł na jesienne rozgrzewające danie.




1 filet z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
5 łyżek kukurydzy
3 łyżki keczupu
2 szklanki wody
10 różyczek brokułu
100 g serka topionego (kremowego)

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, paprykę w długie, cieniutki paseczki. Warzywa przesmażamy na patelni. Dodajemy mięso i dusimy kilka minut (aż mięso zmieni kolor, a warzywa zmiękną). Na patelnię wlewamy wodę i całość dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy kukurydzę i keczup. Brokuł gotujemy do miękkości w osobnym garnku, odcedzamy. Na końcu do mięsa dodajemy brokuł oraz kawałki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy natka pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz