poniedziałek, 11 września 2017

Sałatka z keczupowym kurczakiem i brokułem

Szybki i smaczny pomysł na kolacyjną sałatkę. Pierwsze skrzypce w tej sałatce gra kurczak z nutą keczupu, drugie aromatyczny brokuł. Chrupkości nadaje ogórek i kukurydza. Sałatka znika błyskawicznie. 




1 filet z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Cząber
Czosnek granulowany
2 łyżki keczupu
½ puszki kukurydzy
Pół główki brokułu
2-3 zielone ogórki
3-4 łyżki majonezu
Olej do smażenia


Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, cząbrem i czosnkiem granulowanym. Mięso smażymy do miękkości na patelni. Pod koniec dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso wchłonie keczup. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. W misce dokładnie mieszamy ze sobą kurczaka, pokrojone drobno różyczki brokułu, ogórki oraz kukurydzę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.



1 komentarz: