czwartek, 14 września 2017

Torcik jaglany z truskawkami i borówkami

Obłędny w smaku zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej i świeżych owoców. Torcik wygląda rewelacyjnie! Możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Taki deser możemy zajadać bez wyrzutów sumienia.

Jeżeli śledzicie mój instagram to jakiś czas temu zapewne zauważyliście, że dostałam świetną paczkę zdrowych produktów od Firmy PurellaFood . Do przygotowania tego zdrowego deseru wykorzystałam ich pyszne batoniki!





100 g kaszy jaglanej
300 ml mleka

Masa truskawkowa:
5 dużych truskawek
1 łyżeczka miodu rzepakowego

Masa borówkowa:
Garść borówek
1 łyżeczka miodu rzepakowego
1 łyżka wiórków kokosowych

Spód:
2 batony super food raw bar (surowe kakao, orzechy nerkowca) PurellaFood lun 70 g daktyli
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu rzepakowego
10 migdałów




Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku (aby pozbyć się goryczy). Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (kasza wchłonie całe mleko).Studzimy. Następnie kaszę dzielimy na połowę. Do pierwszej dodajemy truskawki oraz miód - blendujemy na gładki krem. Do drugiej połowy dodajemy borówki, wiórki kokosowe oraz miód - również blendujemy na gładki krem.
Do przygotowania spodu możemy wykorzystać zdrowe batoniki lub daktyle. Składniki na spód miksujemy w blenderze na lepką masę. Dno płaskiego naczynia (miseczki) o średnicy ok. 15 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie rozkładamy masę truskawkową, następnie borówkową oraz dociskamy masą na spód. Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie miseczkę odwracamy na talerzyk lub małą tortownicę (tak aby składniki na spód były na dole). Delikatnie wyjmuje i odrywamy folię.  Dekorujemy truskawkami oraz borówkami.







1 komentarz: