wtorek, 3 lutego 2015

Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym

Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego.


11 rurek makaronu Cannelloni
150 g makaronu Casarecce
1 puszka kukurydzy (285 g)
150 g czerwonej fasoli z puszki
300 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
500 g piersi z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Ok. 2 szklanki mleka
Masło do formy
Olej do smażenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem.  Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę.







Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany). Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia w 180 *C.




Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz