piątek, 20 marca 2015

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta krucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica... (link tutaj)



500 g karkówki 
Przyprawa do karkówki (tutaj)
Liść lubczyku (tutaj)
Ostra czerwona papryka
Oliwa z oliwek
500 g pieczarek
0,5 szklanki śmietany 12%
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Koperek

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem).

Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do momentu zagotowania. Sosem zalewamy karkówkę. Posypujemy posiekanym koperkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz