Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta krucha
i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie
pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica... (link tutaj)
500 g
karkówki
Przyprawa
do karkówki (tutaj)
Liść
lubczyku (tutaj)
Ostra
czerwona papryka
Oliwa z
oliwek
500 g
pieczarek
0,5
szklanki śmietany 12%
0,5
szklanki wody
2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Koperek
Karkówkę
myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do
karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu
żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki
(około 2-3 godziny). Po tym czasie
pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem).
Sos:
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną z wodą i
mąką ziemniaczaną. Mieszamy do momentu zagotowania. Sosem zalewamy karkówkę.
Posypujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz