poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ostra duszona karkówka

Krucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko.




500 g karkówki
300 g pieczarek
100 g włoszczyzny paski
1 szklanka bulionu
Sól
0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Olej do obsmażenia mięsa


Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i ostrą czerwoną papryką.  Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę.  Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać. 


Pieczarkowy Tydzień 2015

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy sposób na karkówkę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-) Oczywiście, już dodałam przepis do akcji:-)

      Usuń