Krucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek,
włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione
mięsko.
500 g karkówki
300 g pieczarek
100 g włoszczyzny paski
1 szklanka bulionu
Sól
0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Olej do obsmażenia mięsa
Karkówkę myjemy i kroimy w
plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą
i ostrą czerwoną papryką. Mięso
obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki
kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę. Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i
dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać.
Bardzo ciekawy sposób na karkówkę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-) Oczywiście, już dodałam przepis do akcji:-)
Usuń