Niezwykle aromatyczna ryba
przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia.
Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań.
400 g dorsza
1 jajko
Bułka tarta
1 dojrzały pomidor
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżeczka oregano
300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
Oliwa z oliwek
Do dekoracji:
Czarne oliwki
Natka pietruszki
Cytryna
Rybę dokładnie myjemy,
osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem.
Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na
patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz
pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa
lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w
warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i
dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki,
czarnymi oliwkami i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz