środa, 2 listopada 2016

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej.





600 g karkówki
Przyprawa do karkówki
Przyprawa do mięsa
2 czerwone papryki
2 cebule
1 kostka rosołowa
3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
2 szklanki wody
0,5 szklanki łagodnego keczupu
Czosnek granulowany
Ostra papryka
Liść lubczyku
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia


Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody. Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną. 


9 komentarzy:

  1. Zrobiłam dzisiaj na obiad i smakowało całej rodzince.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę czytając takie komentarze :-)

      Usuń
  2. A czy można to danie zrobić w naczyniu zaroodpornym?😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak:-) Temperatura około 190*C przez 1,5 godziny będzie w porządku. Gdy sos wyparuje podleje Pani wodą z keczupem.

      Usuń
  3. Świetny przepis :) zrobiłam na obiad, mąż był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń