poniedziałek, 31 października 2016

Wiejskie omlety

Najprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie!




Na 1 szt:

2 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki mleka
Sól
Pieprz
Kilka plastrów szynki
1 pomidor
2 pieczarki

Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką Az powstanie nam jaśniejsza piana. W ten sposób dobrze napowietrzymy omlet. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i delikatnie potrząsamy w przód i w tył patelnią. Brzegi omleta podgarniamy delikatnie do środka. Na wierchu układamy dodatki tak aby wtopiły się w omlet. Gdy całość dobrze stężeje odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu składamy na pół o przekładamy na talerz.





1 komentarz: