środa, 14 grudnia 2016

Śnieżna rolada z bezami

Słodziutka rolada z śnieżnym kremem. Do tego dodatek kokosowego wafelka i małe beziki. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy.




Rolada (blaszka 36x44 cm):
5 jajek (L)
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
660 ml śmietany 30%
2 opakowania fixu do śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 baton o smaku kokosowym (56 g)
ok.. 30 małych bezów
Kolorowa posypka i płatki do dekoracji

Rolada:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.  Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce.

Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz