Takie jajka pamiętam z dzieciństwa. Mama zawsze robiła je z musztardą, ja dodałam jeszcze chrzan. Obiad dosłownie w kilka minut!
5 jajek
Sos:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
4 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka)
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej np.. Kucharek
Sól
Pieprz
Jajka gotujmy na twardo. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Całość podlewamy woda i mieszamy, aż zasmażka się rozpuści. Dodajemy musztardę, chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Sosem polewamy jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz