poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ziemniaczane kuleczki z serem

Takie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku.




1 kg ziemniaków
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 jajka
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
100 g żółtego sera
Bułka tarta do panierowania
ok. 1 oleju do smażenia


Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.






1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na inny niż zwykle dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń