wtorek, 17 stycznia 2017

Pasztet porosołowy z żurawiną

Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku. 




Z rosołu:
Mięso z korpusu od kurczaka
Mięso z 2 skrzydełek
4 marchewki
Kawałek korzenia selera
1 korzeń pietruszki
¼ szklanki rosołu


Dodatkowo:
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pieprz
3 łyżki konfitury żurawinowej


Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut w 180*C.



1 komentarz: