Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku.
Z rosołu:
Mięso z korpusu od kurczaka
Mięso z 2 skrzydełek
4 marchewki
Kawałek korzenia selera
1 korzeń pietruszki
¼ szklanki rosołu
Dodatkowo:
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pieprz
3 łyżki konfitury żurawinowej
Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut w 180*C.
Wygląda bardzo ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/