wtorek, 10 stycznia 2017

Warzywa zapiekane w kremowym sosie

Bardzo smaczny, bezmięsny pomysł na obiad. Smaku całej zapiekance nadaje sos na bazie mleka z kremowym serkiem topionym. 




5 dużych ziemniaków
10 różyczek kalafiora
50 g kalerosse

0,5 szklanki żółtego sera

Sos:
1,5 szklanki mleka 3,2%
100 g kremowego serka topionego
1,5 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej
Ostra czerwona papryka
Masło do formy

Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty ser.
W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy małe kawałeczki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czerwoną papryką. Sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki.




2 komentarze:

  1. Czasami bez mięsa też można zjeść :)  wygląda apetycznie i to nowe warzywko - ciekawe

    OdpowiedzUsuń