Szybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami.
500 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa uniwersalna typu Kucharek
2 cebule
10 pieczarek
1 korzeń pietruszki
Kawałek korzenia selera
10 różyczek kalafiora
100 g kremowego serka topionego
4 łyżki śmietany 18%
1 szklanka bulionu drobiowego
Olej do smażenia
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Różyczki kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Idealne danie na taką zimową pogodę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda idealne :-)
Usuńmniam, jaka delikatna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńTakie potrawki to ja lubię... :)
OdpowiedzUsuńP.s. Urzekły mnie te kotki w tle - to solniczka i pieprzniczka? :)
Tak Anetko to solniczka i pieprzniczka
UsuńI to ja rozumie - prosto i smacznie. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń