sobota, 21 stycznia 2017

Zupa z białych warzyw

Bardzo aromatyczna zupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior.




1,5 l wody
2 skrzydełka drobiowe
1 kostka rosołowa warzywna
1 łyżeczka przyprawy do zup
1 por (biała część)
7 pieczarek
2 korzenie pietruszki
¼ korzenia selera
1 główka kalafiora
1 cebula
Sól
Pieprz
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej


Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej śmietanę i mąkę, mieszamy. Ponownie wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz