sobota, 18 lutego 2017

Babka tiramisu (z likierem)

Szybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu.




4 jajka
1 szklanka cukru
250 ml oleju
¾ szklanki likieru o smaku tiramisu
1 ¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dolewamy likier i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Odwracamy na talerz. Obsypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. O mniam, musiała być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Akurat na Wielkanoc :) Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń