Szybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu.
4 jajka
1 szklanka cukru
250 ml oleju
¾ szklanki likieru o smaku tiramisu
1 ¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dolewamy likier i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Odwracamy na talerz. Obsypujemy cukrem pudrem.
O mniam, musiała być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Akurat na Wielkanoc :) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń