wtorek, 9 maja 2017

Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem

Bardzo zdrowy i szybki deser z wykorzystaniem kaszy jaglanej i owoców. Dodatkowo smaku nadaje suszony berberys, który ma przyjemny kwaskowaty i orzeźwiający smak.




50 g kaszy jaglanej
¾ szklanki mleka
3 łyżeczki berberysa suszonego Helio Natura
1 banan
1 jabłko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta kardamonu
¼ szklanki wody


Kaszę jaglana płuczemy kilka razy w zimnej wodzie (na sitku). Następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę oraz łyżeczkę berberysa. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły się podczas gotowania możemy je zblendować. W słoiczku lub szklance przekładamy warstwami krem jaglany, łyżeczka berberysa, jabłka, ponownie krem jaglany i na wierzch resztę suszonych owoców. Możemy zjeść taki deser na ciepło lub schłodzić w lodówce.





2 komentarze:

  1. Będę się rozglądać za berberysem, zaś deser zjadłabym natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń